top of page

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY U DIETETYKA, ZIELARZA, NATUROPATY

mgr Eliza Nowakowska

Aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka, bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Co należy zrobić, aby wizyta przebiegła sprawnie i pozwoliła specjaliście zebrać możliwie jak najwięcej informacji o pacjencie, a dzięki nim dobrać indywidualny plan kuracji dietetycznej, dobrać właściwą suplementacje.

Przed wizytą w gabinecie dietetyka, przygotuj:

  • wypełniony dzienniczek żywieniowy, w którym mają znajdować się następujące informacje z 3 dni, wszystkie spożywane produkty w ciągu dnia, z uwzględnieniem pory spożycia (należy uwzględnić ilość danego produktu lub jego gramaturę)

  • ilość spożytych płynów i ich rodzaj

  • wyniki badań laboratoryjnych robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy np. morfologia krwi, glukoza, TSH, T3,T4, lipidogram (cholesterol całkowity LDL, HDL, trójglicerydy)

  • lista stale przyjmowanych leków, suplementów i odżywek

  • lista nietolerancji, alergii pokarmowych i chorób przewlekłych występujących u Ciebie i wśród najbliższej rodziny (np. nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia rodzinna)

  • wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala.

 

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Pierwsza wizyta u dietetyka w gabinecie trwa do 60 minut. Zaczyna się od wywiadu żywieniowego oraz analizy wspólnie wypełnionej ankiety żywieniowej. Ankieta przeprowadzana przed dietetyka skupia się na:

  • wykonaniu w gabinecie pomiarów (wagi, wzrostu, analizy składu ciała) w celu określenia twojej sylwetki,

  • analizie sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego oraz listy zażywanych suplementów, ziół lub odżywek

  • ocenie ilościowej oraz jakościowej jadłospisu,

  • ustaleniu celu i planu działania,

  • określeniu zaleceń żywieniowych.

 

Podczas wizyty (po warunkiem braku przeciwwskazań) zostanie przeprowadzona analiza składu ciała, która pokaże nam nie tylko aktualną masę ciała ogółem, ale również zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody w Twoim organizmie. Warunkiem do wykonania analizy jest stanięcie na specjalnym analizatorze bosymi stopami, dlatego na wizytę wygodniej będzie ubrać skarpetki, a nie rajstopy.

Aby wyniki badania były jak najwierniejszym odzwierciedleniem faktycznego stanu organizmu konieczne jest:

  • unikanie intensywnej aktywności fizycznej na 12 godzin przed pomiarem,

  • nie spożywanie alkoholu na 12 godzin przed badaniem,

  • w dniu badania unikać napojów zawierających kofeinę (mocna kawa, napoje energetyzujące, mocna herbata),

  • zachowanie minimum 4 godzin odstępu od ostatniego posiłku i minimum 1 godziny od ostatniego napoju,

  • opróżnienie pęcherza przed badaniem,

  • poinformowanie przed pomiarem o przyjmowaniu leków diuretycznych.

  • kobiety – bez krwawienia miesięcznego

 

PRZECIWWSKAZANIEM DO PRZEPROWADZENIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA SĄ:

  • ciąża,

  • epilepsja (padaczka),

  • wszczepiony rozrusznik serca.

 

E-wizyta – konsultacje dietetyka przez internet - telefoniczna

Pierwsza e-wizyta u dietetyka przez internet -telefonicznie trwa do 60 minut. Udanie się na tradycyjną wizytę do dietetyka wciąż dla wielu osób jest trudne i wiąże się z barierą psychiczną wynikającą często z konieczności przyznania się do tego, że ma się problem do rozwiązania którego potrzeba jest pomoc profesjonalisty. Alternatywą dla tradycyjnej, bezpośredniej wizyty u dietetyka jest konsultacja telemedyczna. Konsultacja online przebiega podobnie jak wizyta u dietetyka w gabinecie.
Ankieta dietetyczna przez Internet skupia się na:

  • wykonaniu pomiarów (wagi, wzrostu) przez klienta ze zdalną asystą dietetyka  w celu określenia twojej sylwetki,

  • analizie sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego oraz listy zażywanych suplementów, ziół i odżywek

  • ocenie ilościowej oraz jakościowej jadłospisu,

  • ustaleniu celu i planu działania,

  • określeniu zaleceń żywieniowych.

 

Przygotuj się podobnie jak do wizyty w gabinecie:

  • wypełnij dzienniczek żywieniowy wraz z listą przyjmowanych leków i suplementów diety,

  • przygotuj wyniki badań robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy przed planową wizytą,

  • przygotuj wagę łazienkową i centymetr krawiecki do pomiarów,

  • jeśli dietetyk udostępnia taką możliwość – wypełnij online ankietę na temat twojego zdrowia oraz tego jak się aktualnie odżywiasz.

POBIERZ DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY

 

Kontrolna wizyta w gabinecie dietetyka trwa do 30 minut.

  • Podczas wizyty podsumowuje się wyniki stosowania dotychczasowej diety i zaleceń żywieniowych.

  • Dietetyk wykonuje kontrolne pomiary (analiza składu ciała), koryguje zmiany w diecie do postępów oraz wymagań pacjenta, wyjaśnia wszelkie wątpliwości odnośnie dotychczasowego żywienia.

  • Może zalecić wykonanie badań kontrolnych (np. morfologia, glukoza, próby wątrobowe, lipidogram) w celu sprawdzenia postępów przy dietoterapii z współistniejącymi chorobami np. miażdżyca, cukrzyca T2, stłuszczenie wątroby.

  • Przygotowuje kolejny indywidualny jadłospis na określony czas (7, 14 dni) – dobrany do zmieniających się potrzeb organizmu i dostępnych sezonowo produktów spożywczych.

  • Wizyty kontrolne najlepiej odbywać co 2 – 4 tygodnie w celu zachowania ciągłości dietoterapii.

  • Kontrolna e-wizyta u dietetyka przez internet trwa do 30 minut.

  • Jest bardzo podobna do wizyty u dietetyka w gabinecie różni się tylko tym, że pomiary wzrostu, wagi czy analizy składu ciała wykonuje sam pacjent pod nadzorem dietetyka.

  • Reszta przebiega identycznie:

  • podsumowanie dotychczasowej diety i zaleceń żywieniowych,

  • skorygowanie zmian w diecie,

  • ciągła motywacja i wsparcie dietetyczne.

 

 

Jadłospis

Jadłospis jest spisem posiłków z przepisami uwzględniającymi wszystkie potrzeby organizmu w celu osiągnięcia zamierzonego efektu np. utraty wagi czy eliminacja produktów wywołujących nietolerancje itp. Jadłospis jest układany na 7,14 dni.  Indywidualnie napisany jadłospis jest niezbędny dla poprawy stanu zdrowia.

Co uwzględnia dobrze przygotowany jadłospis?

  • zapotrzebowanie energetyczne, które zmienia się m.in. od postępów w redukcji masy ciała czy podjęcia aktywności fizycznej,

  • składniki odżywcze potrzebne organizmowi w danym okresie uwzględniając naturalne formy suplementacji (np. młoda mama przy laktacji, osoba intensywnie trenująca sport, redukcja wagi),

  • suplementację witaminą D w okresie jesiennym i zimowym oraz innych składników odżywczych, w przypadku ich znacznych niedoborów, np. żelazo,

  • przyjmowane leki oraz występujące choroby np. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,

  • upodobania i umiejętności kulinarne (szybkie proste przepisy np. jednogarnkowe, gotowanie na parze),

  • dostępność sezonowych i regionalnych produktów spożywczych.
     

Zaleca się, aby jadłospisy były układane na bieżąco, uwzględniając postępy i nowe potrzeby organizmu oraz dostępność sezonowych i regionalnych produktów spożywczych.

Kiedy zgłosić się do dietetyka?

Wizyta wskazana w przypadkach:

  • osób zdrowych, które chcą dostosować swój sposób żywienia do zdrowotnych predyspozycji,

  • kobiet i mężczyzn starających się o dziecko,

  • kobiet w ciąży i karmiących,

  • osób rzucających palenie tytoniu,

  • osób aktywnych fizycznie,

  • osób rozpoczynających odchudzanie lub zmagających się z brakiem efektów.

  • osób niedożywionych, ze względu na np. choroby nowotworowe, zaburzenia wchłaniania,

  • osób z niewydolnością niektórych narządów, np. nerek

  • osób z nietolerancjami pokarmowymi i/lub krzyżowymi (wziewne i pokarmowe)

 

Wizyta konieczna w przypadkach:

  • osób z chorobami układu pokarmowego, np. refluks, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, niewydolność wątroby, zespół jelita drażliwego (IBS),

  • osób po zabiegach, np. resekcji żołądka, jelita, usunięcia pęcherzyka żółciowego

  • osób z niewydolnością niektórych narządów, np. nerek, wątroby

  • nietolerancją i alergią pokarmową

  • osób cierpiących na otyłość i towarzyszącą jej cukrzycę, zaburzenia lipidemii, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia,

  • osób, u których w rodzinie są predyspozycje do rozwoju niektórych chorób metabolicznych, np. hipercholesterolemia rodzinna,

  • osób, którym lekarz zalecił zmniejszenie wagi w krótkim terminie np. przed zabiegiem chirurgicznym,

  • osób, które mimo stosowania wielu rodzajów diet odchudzających (stosowanych bez wsparcia dietetyka) nie obserwują u siebie trwałego spadku masy ciała;

  • osób, które przybierają na wadze, nawet jeśli ograniczają jedzenie.

 

Badania u dietetyka

Dietetyk ma możliwość zalecenia pacjentowi wykonanie dodatkowych badań:

  • krwi (lipidogram, glukoza, morfologia, hormony, np. tarczycy – TSH, FT3, FT4 itp.)

  • alergologicznych skórnych i na podstawie badania krwi,

  • nutrigenetycznych (badania genetyczne określające profil genetyczny w żywieniu).

Badania są robione w celu określenia przyczyn pewnych problemów zdrowotnych związanych z dietą np. występowanie celiakii (nietolerancji glutenu), alergii pokarmowych, niedoczynność tarczycy.

Materiał pochodzi bezpośrednio od autorki
Image by National Cancer Institute

JAK WALCZYĆ
Z RAKIEM?

O autorce
mgr Eliza Nowakowska
eliza_zielen.jpg

Mgr dietetyki klinicznej, mgr promocji zdrowia, edukator zdrowia i dietcoach, dyplomowany zielarz i naturopata oraz hirudoterapeuta i kosmetolog.

Pracując z pacjentem uwielbia łączyć medycynę zachodnią z medycyną wschodu, oraz nowoczesnymi metodami medycyny kwantowej – informacyjnej. Często tworzy koncepcje pracy niekonwencjonalne i rzadko spotykane w gabinetach dietetycznych i medycyny chińskiej. Bardzo ceni sobie prace z użyciem metod biorezonansowych, które są niezastąpioną wskazówką do właściwego rozpoznania problemu, z którym zgłasza się pacjent. Swoją wielkokierunkową wiedze stara się łączyć z bańką ogniową, pijawką lekarską, moksą japońską lub konchą. Najbardziej ceni sobie stosowanie kilku metod dla osiągnięcia lepszych i bardziej skutecznych sposobów przywracania zdrowia.

Pasjonuje się starymi recepturami zielarskimi i ich przyrządzaniem, które  z zainteresowaniem pielęgnuje od lat, kiedy jeszcze pracowałam w aptece.

Współpracuje z najlepszym lekarzem Andrzejem Wieckowskim specjalistą zajmującym się medycyną holistyczną i integracyjną.

Moim życiowym mottem jest: „Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.“—  Hipokrates

bottom of page