„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Hipokrates
Dietetyka
Specjalista od żywienia jest specjalistą od młodej i rozwijającej się nauki żywienia, która zajmuje się wszystkim,
co jest związane ze sposobem żywienia z różnymi schorzeniami. Posiada wiedzę na temat tego, jak żywić
chorego na różnych etapach choroby, w taki sposób, by nie dopuścić do jej dalszego rozwoju, oraz wspomagać proces zdrowienia.
Dietetyk kliniczny zawsze bierze pod uwagę:
-
składniki, elementy i substancje zawarte w żywności;
-
sposoby przygotowania różnych produktów;
-
czas posiłku;
-
wpływ niektórych składników na organizm ludzki;
-
interakcje żywności z lekami i suplementami diety
-
sposoby zapobiegania chorobom, które są spowodowane spożywaniem niektórych produktów spożywczych.
Dodatkowym zadaniem dietetyka klinicznego jest nie tylko dopasowanie diety do chorego, ale też edukowanie jego oraz jego opiekunów w zakresie żywienia, zarówno osób chorych, jak i zdrowych.
Ponadto dietetyk swoją wiedzą uzupełnia wiedzę lekarzy, dlatego współpraca z nim może dać o wiele lepsze efekty niż samodzielne poszukiwanie dobrej diety metodą prób i błędów.
Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?
Aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka, bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Co należy zrobić, aby wizyta przebiegła sprawnie
i pozwoliła specjaliście zebrać możliwie jak najwięcej informacji o pacjencie, a dzięki nim dobrać indywidualny plan kuracji dietetycznej, dobrać właściwą suplementacje.
Przed wizytą w gabinecie dietetyka, przygotuj:
-
wypełniony dzienniczek żywieniowy, w którym mają znajdować się następujące informacje z 3 dni, wszystkie spożywane produkty w ciągu dnia, z uwzględnieniem pory spożycia (należy uwzględnić ilość danego produktu lub jego gramaturę)
-
ilość spożytych płynów i ich rodzaj
-
wyniki badań laboratoryjnych robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy np. morfologia krwi, glukoza, TSH, T3,T4, lipidogram (cholesterol całkowity LDL, HDL, trójglicerydy)
-
lista stale przyjmowanych leków, suplementów i odżywek
-
lista nietolerancji, alergii pokarmowych i chorób przewlekłych występujących u Ciebie i wśród najbliższej rodziny (np. nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia rodzinna)
-
wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala.