top of page
zielona dobroć

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”.  Hipokrates

Dietetyka

Specjalista od żywienia jest specjalistą od młodej i rozwijającej się nauki żywienia, która zajmuje się wszystkim,

co jest związane ze sposobem żywienia z różnymi schorzeniami. Posiada wiedzę na temat tego, jak żywić

chorego na różnych etapach choroby, w taki sposób, by nie dopuścić do jej dalszego rozwoju, oraz wspomagać proces zdrowienia.

Dietetyk kliniczny zawsze bierze pod uwagę:

  • składniki, elementy i substancje zawarte w żywności;

  • sposoby przygotowania różnych produktów;

  • czas posiłku;

  • wpływ niektórych składników na organizm ludzki;

  • interakcje żywności z lekami i suplementami diety

  • sposoby zapobiegania chorobom, które są spowodowane spożywaniem niektórych produktów spożywczych.

Dodatkowym zadaniem dietetyka klinicznego jest nie tylko dopasowanie diety do chorego, ale też edukowanie jego oraz jego opiekunów w zakresie żywienia, zarówno osób chorych, jak i zdrowych.

Ponadto dietetyk swoją wiedzą uzupełnia wiedzę lekarzy, dlatego współpraca z nim może dać o wiele lepsze efekty niż samodzielne poszukiwanie dobrej diety metodą prób i błędów.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?

Aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka, bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Co należy zrobić, aby wizyta przebiegła sprawnie
i pozwoliła specjaliście zebrać możliwie jak najwięcej informacji o pacjencie, a dzięki nim dobrać indywidualny plan kuracji dietetycznej, dobrać właściwą suplementacje.

Przed wizytą w gabinecie dietetyka, przygotuj:

  • wypełniony dzienniczek żywieniowy, w którym mają znajdować się następujące informacje z 3 dni, wszystkie spożywane produkty w ciągu dnia, z uwzględnieniem pory spożycia (należy uwzględnić ilość danego produktu lub jego gramaturę)

  • ilość spożytych płynów i ich rodzaj

  • wyniki badań laboratoryjnych robionych w ciągu ostatnich 6 miesięcy np. morfologia krwi, glukoza, TSH, T3,T4, lipidogram (cholesterol całkowity LDL, HDL, trójglicerydy)

  • lista stale przyjmowanych leków, suplementów i odżywek

  • lista nietolerancji, alergii pokarmowych i chorób przewlekłych występujących u Ciebie i wśród najbliższej rodziny (np. nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia rodzinna)

  • wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala.

bottom of page